базови стратегии за онлайн търговия

Онлайн търговията в България бележеше ръст и преди COVID-19, но пандемията ускори възприемането на онлайн пазаруването от потребителите, като го доведе до процъфтяващи нива, които не се очакваха още няколко години. Хората, които преди това бяха скептични, изведнъж започнаха да купуват усилено и това си пролича драстично през коледните празници на 2020 година, когато куриерските фирми просто не успяха да смогнат с реализираните продажби от онлайн търговците. По-важното е, че и повечето от тези хора се очаква да продължат да купуват онлайн дълго след приключване на пандемията, защото ще се убедят в ползите, които тя носи.

Повечето търговци доволно потриват ръце, но истината е, че тези клиенти няма да кацнат просто така в сайта ви. Ако не показвате постоянно бранда си пред потенциалните клиенти, те ще отидат при друг, който го прави. Тази огромна възможност породи множество конкуренти. И за да се откроите сред тълпата и наистина да увеличите максимално своя растеж, нашият съвет е да . Не се нуждаете само от „добра“ маркетингова стратегия, имате нужда от най-добрите маркетингови стратегии за онлайн търговия, които ще работят конкретно за вас.

И тук идва поредната статия в блога ни, която цели да помогне на малки или стартиращи бизнеси да започнат с 10-те базови стратегии за дигитален маркетинг, които да завъртят колелото. В тази публикация в блога ще разгледаме 10 от най-успешните онлайн маркетингови стратегии за сайтове за електронна търговия, които работят и стимулират устойчив растеж.  

1. Оптимизация на онлайн магазина

Какво разделя бизнеса, който е успешен в електронната търговия, от този, който се бори и се отказва? Нашият отговор е силната, добре проектирана и ефективна маркетингова стратегия и разбира се отличен онлайн магазин. Онлайн търговията е не просто голяма и силно конкурентна, но и непрекъснато променяща се, а вече и по-силно регулирана. Тези, които са в крак с динамичните тенденции, стигат до върха.

Вашият уебсайт е вашият онлайн дом. Мястото, където клиентите могат да пълнят колички за пазаруване с вашите продукти, но и да имат стимул да се връщат и след това. Оптимизираният онлайн магазин включва интуитивно оформление, лесен е за възприемане, има опростена навигация и разнообразие от дизайнерски елементи, които водят до ясен призив за действие. Целта е клиентите да намерят продукта или информацията, от която се нуждаят, лесно и бързо.

Много собственици на онлайн магазини смятат, че след като са избрали платформата, направили са дизайна, вкарали са продуктите и цените, избрали са складова програма, свързали са модулите на куриерските фирми и всичко е готово. Това е само началото на един безкраен процес на тестване, анализиране, обновяване.

Ще забележите, че повечето клиенти, които идват на сайта ви разчитат на своите мобилни устройства за почти всичко. Именно заради това обърнете внимание на скоростта за зареждане и най-вече на скоростта за зареждане на мобилни устройства. Хората пазаруват в движение, затова оптимизирайте уебсайта за мобилни устройства и шансовете ви за успех ще се увеличат драстично.  

Когато Facebook пусна мобилната версия на сайта си, те инвестираха страшно много пари в цялостна реконструкция, защото знаеха, че мобайлът е следващото голямо нещо. Оптимизирайте онлайн магазина си за мобилни устройства, за да се уверите, че функционира правилно и клиентите ви получават добро преживяване на него. Има начини да го направите така, че да се появят определени елементи на десктоп, които не се показват на мобилни устройства и обратно. Можете да накарате елементите да се появяват по различен начин и на различни места.

Проектирайте най-доброто изживяване, което можете да предложите на клиентите си, за да им помогнете да купуват лесно чрез вашия магазин, без значение какво устройство използват. По-нататък можете да използвате техники за мобилен маркетинг като геонасочване, за да достигнете до мобилни потребители на конкретни географски местоположения. Следващата стъпка е приложение за пазаруване, което ще ви даде много предимства пред конкурентите.

Съдържанието, което използвате за вашия онлайн магазин, трябва да бъде оригинално. Знаем колко е лесно да вземете от доставчика файловете с информация за продуктите и просто да ги „налеете“ в онлайн магазина, но помислете как да предложите на клиентите си по-креативна и различна информация поне за топ продуктите си. Можете да разгледате други уебсайтове за електронна търговия за вдъхновение, но след това да използвате собствената си контент стратегия, за да създадете висококачествено, оригинално съдържание, което е подходящо, информативно, ясно и креативно.

Съдържанието, което създавате – текст, видео, инфографика или нещо друго – трябва да съответства на целите и имиджа на бранда, който искате да наложите. Например, ако сте бизнес, насочен към млада аудитория, поддържайте съдържанието леко, забавно и подходящо за тази конкретна аудитория.

Продуктовите страниците са сърцето и душата на вашия онлайн магазин. Помислете за момент. Всички тези имейли, които изпращате, кампании, които създавате, реклами, за които плащате. Всичко, което правите, всъщност е да убедите посетителите си да дойдат на вашите продуктови страници, а след това да натиснат и бутона „Купи“. Според различни статистики между 2,4% и 5% от посещенията на сайтове за електронна търговия се превръщат в покупки.

Има едно нещо, което винаги трябва да имате предвид, когато оптимизирате продуктовите си страници: всичко, което правите, трябва да бъде в съответствие с вашето стойностно предложение. Фокусирайте се върху нещото, в което сте по-добри. Дали е вашата опция за бърза доставка, удължена гаранция, широка продуктова гама, естествени  съставки или нещо друго? Ако продуктът ви е ексклузивен или limited edition, покажете го на клиентите си.  Ако имате повече от една опция за плащане например изкарайте го на преден план за да могат посетителите да ги видят, преди да отидат на страницата за плащане.

За да помогнете на посетителите на онлайн магазин за дрехи или обувки да изберат по-лесно от вашите продукти, сложете на преден план таблица с размери и цветове, която се отваря на същата страница, за да не се налага на клиента да търси из сайта и в крайна сметка да размисли дали да купи сега. В допълнение към показването на продуктите от множество ъгли, може да използвате и видео модел, за да покаже как изглеждат и се чувстват обувките например, когато ходите в тях.

Събрали сте много положителни ревюта и оценки от потребители – нека това е първото, което клиентите ви видят на продуктовата страница. Според проучванията, 90% от потребителите се доверяват на отзивите, колкото и на препоръките от лични контакти.

Създавайте целеви страници /landing pages/, когато искате да промотирате продукт, ако имате кампания, част от промоционалния ви календар, или имате стоки, които екипът по продажбите желае да минат на по-преден план. Налага се едно мнение, че лендинг страниците едва ли не ограничават клиентите и тук отново трябва да си отговорим на въпроса каква е спецификата на бизнеса. Има значение дали имате хиляди продукти или 10. Какво продавате? Каква е вашата аудитория? Как е решено това при конкурентите ви? Съветът ни е да тествате и да видите какво ще работи. За съжаление в онлайн бизнеса няма универсални решения.

2. Маркетинг на съдържанието

В предната част обърнахме внимание на съдържанието. Контент маркетингът е това, което превръща съдържанието в инструмент за привличане на клиенти и продажба на вашите продукти. Това е история, която вашият бизнес се опитва да продаде. Когато се направи правилно, маркетингът на съдържание привлича вниманието, създава интерес и започва разговори. Вие не просто създавате съдържание, но се уверявате, че то достига до точните хора в точното време. Създавате устойчива комуникация между бизнеса ви и неговата аудитория.

Съдържанието, което създавате, може да бъде от различни типове, като публикации в блогове, видеоклипове, бюлетини, инфографика, постове в социалните медии. Следвайте правилото 80/20: 80% от съдържанието, което произвеждате, трябва да се фокусира върху информативността, докато останалите 20% съдържание е насочено към популяризиране на вашия онлайн магазин или продукт. И не подценявайте силата на генерираното от потребителите съдържание. Можете да използвате това уникално съдържание чрез платформи за социални медии, във вашия блог и много други (с тяхно разрешение, разбира се)!

В статията „5 основни типа блог статии за вашия контент маркетинг“, сме дали насоки как да пишете статии за блога си, така че да създавате полезно съдържание, което и ще продава.

3. Маркетинг в социалните медии

2021 година е и смятаме, че няма нужда да се обяснява защо е задължително да имате маркетингова стратегия за социалните медии. Не се притеснявайте – няма да ви се налага да публикувате активно във всяка платформа, поне в началото, но нашият съвет е да си направите регистрации в основните за вашия бизнес за да запазите бранда си от копиране. Всъщност препоръчваме да започнете стратегията си за социални медии с поне две от най-използваните – Facebook, Instagram, YouTube, Tik Tok, Twitter, LinkedIn и не забравяйте Google My Business дори да нямате физически търговски обект.  За малък или току-що стартиращ онлайн магазин това са добри отправни точки.

Както споменахме, социалните медии включват експериментиране и стратегията ви може да се промени по-късно в зависимост от данните, които натрупвате. Например, може би няма да започнете с Instagram, но в бъдеще това може да се промени. Всичко зависи от предпочитанията на клиентите ви, търсене на нови потенциални аудитории или развиване на продуктовата линия в различна посока. Ако запазите името на бизнеса си сега в Instagram, няма да се притеснявате, че то е заето от конкурент, ако решите да го използвате в бъдеще. Не само това, но ако потенциален клиент реши да търси вашия бизнес в Instagram, надяваме се, че ще намери вашия профил с връзка към вашия уебсайт, дори ако не публикувате активно съдържание там.

Поставете ясни и измерими бизнес цели за всяка платформа, която използвате. Тези цели  обхващат три основни категории: информираност, обслужване на клиенти и стимулиране на действие. Маркетингът в социалните медии ви позволява да се свържете с аудиторията си индивидуално и прави комуникацията ви с тях по-персонална. Можете да увеличите трафика към уебсайта си, да се ангажирате с аудиторията, да генерирате възможни клиенти и да достигнете до голяма, динамична клиентска база.

Социалните платформи ви позволяват да създадете публичност и да изградите марка, която става разпознаваема с течение на времето. Познавайте най-новите тенденции в социалните медии и ги включвайте във вашите стратегии за онлайн търговия.

4. SEO стратегия

Какви са предимствата на SEO и защо се нуждаете от него? Всеки онлайн бизнес трябва да инвестира в оптимизация за търсачки, за да започнете да разчитате в един момент на стабилен органичен трафик, а не само на платен такъв. Водещите търсачки в световен мащаб са Google, Bing и Yahoo, за някои държави и Yandex. 

Реално губите пари всеки ден, когато онлайн магазинът ви не е оптимизиран за основните търсещи машини.

За мащабите на България това е Google Search, но всичко зависи от вашите аудитории и доколко разбирате таргет потребителите си. Хората постоянно търсят продукти и услуги онлайн. Има 40 000 търсения всяка секунда и 3,5 милиарда търсения на ден. Трафикът в търсачките е най-добрият трафик. Защо? Защото хората всъщност имат проблема, който решавате с продуктите си. Не е нужно да привличате с реклами, за да убедите хората да купуват, защото те вече се интересуват от вашите продукти и услуги. Ето защо и трафикът от търсене има най-добрите проценти за конверсия за повечето уебсайтове. Позиционирайки се в търсачките, вие позиционирате бизнеса си, за да спечелите повече реализации.

Трябва обаче да инвестирате в най-добрата SEO стратегия за вашия бизнес и да проявите търпение, защото резултатите може да не се видят веднага. Не забравяйте, че  оптималното класиране може да отнеме 6-12 месеца в най-добрия случай. Но това не е безплатно, освен ако нямате опит в кодирането на уебсайтове и алгоритмите на Google. Ще ви трябва SEO фирма или агенция, за да увеличите класирането си и да се възползвате от предимствата на органичното търсене. С печеливша SEO кампания, вашият онлайн магазин ще бъде на път към по-високи реализации. 

Смята се, че при силно класиране в търсачката не е нужно да се инвестира в платена реклама за кликове, но това зависи от естеството на бизнеса и разбира се целите, които сте си поставили.

Друга причина да наблегнете на SEO за онлайн магазин е, че вашият бизнес ще изгради доверие и постоянна аудитория. Хората вярват в търсачките, а колкото по-напред сте в тях, толкова повече ще вярват и на вас. Вашите клиенти използват търсачки за проучване. Те използват своите открития, за да вземат информирани решения относно наличните опции. Но най-важното е, че  SEO е измерим. Можете да измерите вашите реализации и източника им. Можете също така да измервате напредъка на класирането на вашия уебсайт и органичния трафик. С подходящите инструменти (или SEO компания) ще можете да измервате кои ключови думи за търсене са най-ценни за вашия бизнес. А ако имате и офлайн обект, високото класиране в SERP ще стане и основен фактор за стимулиране на офлайн продажбите.

5. Имейл маркетинг

Вече сме писали колко е важен имейл маркетингът за цялостната маркетингова стратегия на всеки бизнес. Това е един от най-ефективните начини да достигнете и да поддържате връзка с клиентите си. Съответните имейл кампании, изпратени до хора, които са се съгласили да ги получат, могат да добавят личен щрих към вашите комуникации и взаимодействия с потребителите.

С имейл маркетинга за онлайн търговия можете да изпращате покани за събитие, връзки към статии в блогове, промоционални кодове, напомняния за подновяване на абонаменти, напомняния за изоставени колички и много други. С инструментите за автоматизация този процес става още по-лесно и бързо, а инструментите за  сегментиране на аудиторията, ви позволяват да изпратите правилното съобщение до правилните хора.

Всичко това звучи добре, но трябва да се направи добре. Разраствате списъка си с имейли, изпращате добре написани имейл кампании и ангажирате посетители с връщане с персонализирани съобщения на място. Но колкото и ефективен да е маркетингът по имейл, той не е достатъчен сам по себе си. Защо? Трябва да имате ясна стратегия. Ако изпратите правилните имейли в неподходящ момент до грешна аудитория и хората ще се натиснат „Отпиши се“ и по-лошо, ще се преместят при конкурент. Но изпращайки правилните имейли, в точния момент, до правилните перспективи и няма да имате само клиенти за цял живот, ще имате и „бранд евангелисти“.

6. PPC

Рекламата с плащане на кликване (PPC) е ясен маркетингов канал, при който плащате на издател като търсачка или уебсайт всеки път, когато посетител кликне върху някоя от вашите реклами.  Голям плюс е, че можете да привлечете трафик към сайта си и то бързо. Ако настроите кампанията си правилно, можете буквално да привлечете целеви купувачи за една нощ. Това прави PPC добър вариант, ако трябва да накарате топката да се търкаля веднага. И не мислете, че сте ограничени само до Google AdWords и Facebook Ads. Въпреки че това често са първите мрежи, които идват на ум, има много алтернативи – много от които имат много по-ниска средна цена на кликване. Пробвайте и Instagram Ads, който ви позволява да създавате разнообразни реклами, които се появяват като изображения, видеоклипове и карусели.

След като създадете стратегия, можете да започнете да рекламирате. Можете да използвате връзката между акаунтите ви във Facebook и Instagram, за да пускате реклами едновременно и в двете платформи. Можете да таргетирате конкретни аудитории и да насочвате потребителите към конкретни страници на вашия сайт. Една от най-добрите маркетингови стратегии за електронна търговия, която можете да използвате с рекламата във Facebook, е създаването на целеви страници.

Друга една от любимите ни маркетингови стратегии за електронна търговия е да включите видео в рекламите си. Показването на кратко видео на потенциални клиенти за това как вашият продукт може да подобри техния живот ще разбере вашата гледна точка бързо и ефективно. Клиентите търсят незабавно удовлетворение. Ако имате реклама с много текст, има вероятност тя да остане непрочетена. С видео можете да уловите потенциални клиенти и да ги привлечете. Покажете им как работи вашият продукт с кратка демонстрация. Ако потребителите могат да видят продукта ви в действие, е по-вероятно да го изпробват.

Маркетинговите стратегии за онлайн търговия в социалните медии изискват изследвания, умения и време, за да могат те да работят гладко. Ако смятате, че не сте готови за провеждане на собствена платена кампания в социалните медии, позволете ни да ви помогнем.

7. Ретаргетинг

Направихте страхотна маркетингова стратегия за електронна търговия, привлякохте аудиторията към уебсайта си и те разгледаха вашите продукти, но не купиха нищо. Няма проблем – пренасочете се към тях и този път се уверете, че не си тръгват с празни ръце.

Ретаргетингът проследява онези, които са прекарали време във вашия уебсайт и продуктите, които са ги заинтересували, за да можете да достигнете отново през множество канали. Привлечете вниманието им отново и ги върнете на вашия сайт за още един шанс да направите покупка. Маркетинговата стратегия за електронна търговия е малко по-различна от стратегията за други уебсайтове, които не продават продукти. Основният ви фокус трябва да бъде върху изграждането на страхотно пазаруване – от момента, в който потенциален клиент кацне на вашия уебсайт до страницата за плащане.

98% от потребителите не конвертират при първото си посещение на уебсайт.  Има няколко начина, по които можете да накарате клиентите да се върнат на вашия сайт, за да закупят вашия продукт. Един от най-популярните начини е да пускате реклами за пренасочване на други уебсайтове. Когато клиент дойде на вашия сайт и напусне, без да купува, можете да използвате други сайтове, които те посещават, за да покажат вашите продукти. Полезно нали? Можете също да ремаркетирате потребители с имейл кампании. Сигурно ви се е случвало да добавяте артикули в кошницата си в онлайн магазин, без да сте купували и след това да получите имейл с промо код или опция за безплатна доставка на съответните продукти? Или сте закупили прахосмукачка робот и след месец получавате имейл с оферта за консумативи за нея?

Ремаркетингът е една цяла наука, но е и пряко обвързан с имейл маркетинга  и PPC стратегиите, затова го и разглеждаме отделно. Регулациите за защита на личните данни и бъдещата забрана на бисквитките ще повлияят върху начините за идентификация на клиентите и ще се наложи онлайн търговците да събират лични данни за потребителите си с изрично тяхно съгласие, включително и за ремаркетинг.

8. Инфлуенсър маркетинг

Има две основни неща, към които да се стремите, когато провеждате маркетингова кампания за електронна търговия – резултати и солидна възвръщаемост на инвестициите. Когато се направи правилно, маркетингът с влияние влияе точно на това.

Ако не сте запознати с концепцията, тя се определя като „форма на маркетинг, която се фокусира върху насочване към ключови лидери в индустрията, за да насочи посланието и информираността за марката към конкретен пазар на потребителите“. Например, може да имате YouTuber с много последователи, който да представи един от вашите продукти във видеоклип. Или да договорите с лица, които са популярни в Instagram, да покажат продукт в една от публикациите си. И е доказано, че дават резултати.

Според последните данни повече от 9 на всеки десет маркетолози, които използват маркетинг с влияние, съобщават, че това им е помогнало да придобият видимост.

По отношение на средната възвръщаемост на инвестициите, всеки долар, изразходван за инфлуенсър маркетинг, се равнява на $ 6,50 в продажбите – приблизително 11 пъти, възвръщаемостта на инвестициите на традиционните форми на дигитален маркетинг. Трудно е да се спори с тези цифри и смятаме, че това е един от най-добрите маркетингови канали за електронна търговия за незабавно позициониране на вашата марка.

9. Потребителско изживяване

Вашият магазин продава продукти или опит? Помислете за момент, защото двете са много различни. А как подхождате към въпросите и притесненията на купувачите, играе съществена роля при затварянето на продажбите.

Фокусирайте се върху това, което купувачите се надяват да постигнат със закупуването на определени продукти. Лесно е например да излеете техническите характеристики на цифров фотоапарат. Но освен ако потребителят не е професионален фотограф или не е направил задълбочени проучвания, функциите не са това, което ще продаде камерата. Клиентът иска да снима новороденото си бебе и да направи семеен албум. Сменяемите лещи и бързите настройки за различни видове експозиция няма да имат голямо значение, защото просто няма да ги използва в този начален етап.

Лесно е когато си във физическия магазин. Имаш възможност да зададеш въпросите, които да те насочат, но когато е онлайн, клиентът е сам. Разбирането от какво се нуждае потребителят е първата стъпка в препоръчването на продукт, който ще го удовлетвори. Нарича се „решаване на болезнена точка“, но всъщност става въпрос за продажба на щастие. Много е важно да зададете правилните въпроси и да слушате внимателно. Тук на помощ идват различни виртуални асистенти и чат ботове. Обмислете възможността да осигурите на клиентите си среда да зададат въпросите си, дори когато на тях самите им е трудно да формулират какво точно търсят.

Целта на всичко това е не просто потребителите да пожелаят да се върнат за нова покупка, а да накараме клиентът да реагира положително след използване на продукт, да остави ревю и да препоръча онлайн магазина ни и на своите приятели. Това може да затвърди връзката между потребителя и бизнеса ви, стъпка към спечелване на клиент за цял живот.

Не забравяйте, че обслужването на клиента не свършва с опаковането и изпращането на поръчката. Освен ако не използвате собствен транспорт за доставка на стоките си, уверете се че обслужването от страна на куриерската компания, с която работите, няма да навреди на имиджа ви и усилията, които полагате за повече продажби. Клиентът смята, че щом е избрал продукт от вашия магазин, платил е на вас, следователно и доставката е част от качественото обслужване, което заслужава. Трябва или да гарантирате безусловно спазване на условията за доставка или да дадете на клиента избор да избере куриер и начин за получаване на поръчката си.

10. Продавайте чрез платформи

Какво имаме предвид? Всички сме чували за Amazon, Еbay, Etsy, Emag и т.н, защото те знаят как да предлагат на пазара, да пренасочат вниманието си и да растат изключително бързо. Използването на платформа за онлайн търговия на трета страна за продажба на вашите продукти е чудесно за малкия бизнес, който тепърва стартира.

Има много разходи, които трябва да се имат предвид при изграждането на онлайн магазин. Ще трябва да закупите хостинг, както и вашия собствен домейн и вероятно ще трябва да наемете експерт по дизайн на уебсайтове за електронна търговия, който да изгради вашия сайт.

Сайтовете на трети страни ви позволяват да създадете акаунт на продавач с поносими  разходи, въпреки че може да има такси, свързани с действителната продажба на вашите продукти.

Те също могат да помогнат на вашия бизнес да придобие експозиция и да натрупа клиентска база. Отново, това е чудесна отправна точка за малкия бизнес, за да ви даде тласък, когато за първи път продават продукти. В дългосрочен план обаче ще искате да изградите своята марка далеч от продавачи на трети страни и да създадете свой собствен сайт за електронна търговия, за да предлагате вашите продукти.

В заключение

Често се случва да ни потърси клиент, който желае да му помогнем за маркетингова стратегия за неговия онлайн магазин и когато започнем да обсъждаме възможностите, той се чувства объркан от множеството стратегии и тактики. Те съответно изискват и големи инвестиции, с които не всеки стартиращ бизнес разполага или е бил запознат.

Истината е, че не е нужно да правите всичките 10 базови маркетингови стратегии за онлайн търговия. Когато клиентът попита кое да избере, му отговаряме да помисли върху две неща. Първо, какви са му целите. Второ, в какво той или екипът му са добри. Ако имате в екипа си креативни личности – заложете на атрактивно присъствие в социалните медии. Ако имате технически познания – работете за SEO вместо PPC. Ако имате контакти с известни личности или микро инфлуенсъри – инфлуенсър маркетингът е вашето нещо. Ако трябва бързо да започнете да продавате – платените кликове донякъде ще свършат работа. Ако не сте сигурни в бизнес идеята си – изберете платформа за онлайн търговия и постепенно натрупайте опит. Започнете с нещо близко до вас и внимателно разширявайте цялостната си маркетингова стратегия.

0 Comments

Leave a reply

Свържете се с нас

В момента не сме на линия, но че се радваме да ни оставите съобщение тук. В първият възможен момент ще се свържем с вас.

Sending

© Perfecta Marketing Agency 2018. Designed by antoniyaat

Log in with your credentials

Forgot your details?