4 начина как да реагираме позитивно на негативните коментари

Като маркетингови специалисти понякога се сблъскваме с негатини коментари и негативизъм. Онлайн пространството дава възможност услугите и продуктите ни да бъдат публично коментирани и никога не можем да сме сигурни дали ще получим тъй желаната положителна оценка или тирада от обиди.

Когато това се случи, знаем че е нормална част от комуникацията, но разбира се остава чувството на неудовлетвореност от факта, че някой  не е оценил работата ни. Как да останем силни и непоколебими в стремежа ни за постигане на успех в нашия контент маркетинг?

Това не винаги е лесно, но Nadya Knoja  от Content Marketing Institute е събрала мнението на над 50 маркетингови „инфлуенсъри“, които са имали негативна обратна връзка в резултат на публичното си говорене. Четири съвета се открояват и повтарят, за да ни помогнат да преодолеем съществуващия негативизъм в реалния живот и в интернет средата.

  1. Вземете си поука

Най-често срещаният съвет от експертите е да се учим от критичните отзиви. Да, винаги ще има хора, които виждат само негативното и ще реагират с отрицание, но има ли доза истина в тези коментари и готови ли сме да ги приемем?

Можем да погледнем от две гледни точки – потвърждение, че това, което предлагаме, в действителност не струва, или възможност – наистина да се опитаме да го подобрим. И най-важното – ще упорстваме ли да  променим тези настроения?

Да приемаме отрицателната обратна връзка с отворени уши е важна част от това да се занимаваме с маркетинг. Как да отговорим? Първо да благодарим и след това да вземем предвид казаното. Може би в него има важна за нас истина, която ще ни помогне да станем по-добри.

Важно за нас не трябва да е да ни одобряват, а да се подобряваме.

Критиката може да бъде безценна за личния и професионален растеж. Номерът е да сме в състояние да преценим откъде идва обратната връзка, да я отразим, и след това да реагираме спокойно, а не веднага да скочим със защитна рекция .

  1. Игнорирайте

Разбира се, обратната връзка също идва и от източници, които не са на същото ниво на опит и възгледи, на които сме ние. Често хората просто критикуват нещо, без конкретно да определят какво не им харесва.

Според проучване в Психология Днес, най-много омраза идва от т.н. онлайн тролове. Възможността в онлайн пространството да останат анонимни и гласът им да бъде чут от много хора, подклажда тези лица да бъдат толкова гласовити в мрежата. Съветваме ви да игнорирате тези лица и да ги оставите да се давят в собствената си ревност и омраза към всички.

Понякога е по-добре да се вслушваме в отзивите на тези, които са важни за нас, които ни познават и ние познаваме, които уважаваме, а и аудиторията ни уважава.

  1. Изслушвайте

Само защото някой има да каже нещо лошо, не означава, че трябва да го приемем за истина. Можем да изберем да изслушаме и признаем правото на хората да имат различно мнение, но без да сме съгласни с тях. Много често, хората просто искат да знаят, че са били чути и са изразили мнение.

Чуйте коментара, благодарете и продължете напред.

Независимо дали сте контент маркетинг специалист или вицепрезидент на компанията, понякога най-доброто нещо, което можете да направите, когато хората изпращат гневни съобщения е да ги изслушате и отговорите. В много случаи, особено с външни публики, вашите критици ще бъдат изненадани, че ги отразявате.

Комедиантът Eric André, споделя, че забелязъл един човек да коментира омразни неща всеки път, когато Ерик е публикувал изображение в  Instagram. В крайна сметка, той попитал коментиращия защо е толкова разстроен от снимката. Знаете ли какво се е случило? Коментиращият веднага изтрил изявлението си и признал, че той е голям фен на Ерик, и че не храни лоши чувства към него.

Какво ни говори това? Много хора са просто гладни за нечие внимание …

  1. Преживейте го

Като човешки същества, ние често имаме склонността незабавно да отхвърлим всички форми на критика. Ние заемаме защитна поза и го приемаме лично. Всеки е бил в тази ситуация. Да, лесно е да кажеш „не го приемай лично“, но дали  е  лесно да се направи?

Става по-лесно ако приемеш, че това е част от личностното и бизнес израстване.

Да не забравяме, че отрицателната критика помага да осъзнам, че работата ни не е скучна. Тя предизвиква емоция…

А не предпочитате ли да бъде интересно, отколкото скучно?

2 Comments
  1. […] Всички знаем какво е значението на положителните отзиви за онлайн репутацията на един бранд. От една страна, клиентите четат и се доверяват на ревюта почти колкото на лична препоръка. Тоест, колкото повече положителни отзиви имате за профила си в Google My Business, толкова по-успешен бизнес управлявате. За случаите, когато те не са много ласкави, може да прочетете статията ни „4 начина как да реагираме позитивно на негативните ко… […]

  2. […] от типа  „4 начина как да реагираме позитивно на негативните ко…,  „7-те най-чести грешки при ремонт на дома“, […]

Leave a reply

Свържете се с нас

В момента не сме на линия, но че се радваме да ни оставите съобщение тук. В първият възможен момент ще се свържем с вас.

Sending

© Perfecta Marketing Agency 2018. Designed by antoniyaat

Log in with your credentials

Forgot your details?