основни типа блог статии

Постоянно търсим ефективни начини за подобряване и разнообразяване на съдържанието, което създаваме. И без да отричаме доминирането на изображенията, видеото и инфографиките, блог статиите си остават едни от най-предпочитаните за представянето на брандовете в органичното търсене и не само. Ако сега стартирате своя корпоративен или личен блог, ви предлагаме да се запознаете с петте основни типа блог статии, които подготвихме за вас. Те ще направят маркетинговите ви кампании много по-успешни. 

1. Блог статии „Как да“

Как да пишем статии от типа „Как да“. Даже тук не се сдържахме! Хората постоянно търсят в Google „Как да…“ теми. Независимо дали става въпрос за „Как да направим крем карамел?“, „Как да стартирам собствен блог“ или „Как да използваме Instagram в маркетинг микса“, помогнете на читателите си да открият това, от което имат нужда.

Нека се съсредоточим върху корпоративните блогове и тези, които очаквате да ви донесат някакви приходи. Нашият съвет е винаги да проучвате какви въпроси вълнуват вашите потребители, какво търсят и какво ще им е полезно. В контент маркетинга има едно понятие Evergreen Content. Това е съдържание, което е винаги актуално и се върти около тема, която е неподвластна на текущи събития, новини или сезони. Ако успеете да създадете такава статия в блога си, хората ще я намират при търсене и ще генерирате трафик към сайта си дълго време.

Публикациите в блога от типа на „Как да“ дават възможност да създадете такова евъргийн съдържание стига да успеете да отговорите на потребителското търсене. Дайте на читателите си стъпка по стъпка ръководство за правене на нещо, от което се вълнуват. По този начин ще предоставите безкористно информация на желаещите да го направят сами, позиционирайки се като ориентирана към клиента компания и изграждайки доверие във вашия професионализъм. От друга страна ще отсеете тези, за които въпросното нещо ще се окаже прекалено сложно или няма да имат време да се занимават сами, но ще пожелаят да се доверят на експерт, който очевидно знае как се прави. Втората група читатели са вашите нови клиенти! Не забравяйте да добавите в края на статията си CTA към целева страница, фокусирана върху продажбa, демонстрация или контакти.

2. Блог статии „Какво е“

Условно нарекохме този вид „Какво е“, но тук имаме предвид статиите, чиято цел е да опишат или обяснят някаква стока, услуга, процедура, понятие и т.н. Понякога вашите читатели просто имат нужда от бърз отговор на възникнал въпрос и го търсят естествено в Google. Ако вашата статия дава по-пълно това обяснение, търсачката ще го покаже по-напред в SERP-а. Едновременно отговаряте на питането, давате допълнителна информация по темата и разбира се, помагате на вашия сайт да се класира по-добре.

Не винаги хората имат време или желание да четат дълги и неясни обяснения, затова се старайте да отговорите конкретно на въпроса „какво е“ още в първите 1-2 абзаца. Опитайте да дадете кратко определение /между 50 и 60 думи/, а в следващите параграфи се потопете допълнително в концепцията и добавете още контекст и обяснение, ако е необходимо. Можете да приложите тези указания и за публикации на тема „кога е“, „кой е“ или „защо е“. Такъв тип статия в блога на Перфекта е „Какво е GDPR и как да подготвим бизнеса си за него?“.

3. Блог статии „Списък“

Авторите на съдържание обожават списъците, класациите, отброяването – вашите читатели също. Блог статиите от типа списъци са публикации, в които са изброени примери, ресурси или съвети, отнасящи се до тема, която вашите читатели ще харесат, интересуват се или биха се възползвали от това да знаят повече. Дори настоящата статия е такава – „5 основни типа блог статии за вашия контент маркетинг“.

Заглавия от типа  4 начина как да реагираме позитивно на негативните коментари“,  „7-те най-чести грешки при ремонт на дома“, привличат вниманието, когато споделяте съдържанието си в социалните медии и карат хората да ги прочетат дори в момента да не се нуждаят от точно тази информация. Ето още няколко примера и предложения за вашия блог:

Примери – 7 бранда, които развиват отличен контент маркетинг

Стъпки – 5 стъпки за организиране на работно място вкъщи

Съвети – 28 грабващи вниманието имейл темплейта

Идеи – 20 идеи за креативни постове в Instagram

Статистики – Основни метрики, които да следите в своите PPC кампании

Факти – 10 интересни факта за…

Митове – 5 мита за имейл маркетинга

Когато пишете статия, всяка точка от вашия списък трябва да бъде последвана от допълнителен текст, обясняващ защо е включен в нея. Пояснението може да бъде от две изречения (ако имате дълъг списък) или няколко абзаца (ако имате кратък списък, но темата е по-сложна). Уверете се, че организирате списъка си, така че всеки пример или подкатегория да е ясно разграничена. Ако вашият списък е съставен от реални примери, хора или брандове, използвайте възможността да вградите изображение, видеоклип или публикация в социалните медии от този пример. Това добавя допълнителен контекст и помага да се раздели иначе тежкият текст в блога с други видове съдържание.

4. Блог статии „Новина“

Статиите тип „Новина“ обикновено са свързани с нещо актуално от дейността на компанията, честване на годишнина, участие в събитие, получаване на признание или награда и т.н. При тях се спазват съветите за писане на прессъобщение.

Освен тях, може да направите и т.нар. newsjacking – практиката да използвате популярна новинарска или обществена история в съдържанието си за социални медии или блог. Терминът е популяризиран благодарение на книгата на Дейвид Миърман Скот Newsjacking: How to Inject your Ideas into a Breaking News Story and Generate Tons of Media Coverage.

Newsjacking e процесът, чрез който влагате вашите идеи или гледна точка в актуални новини в реално време, за да генерирате медийно отразяване за себе си или вашия бизнес. Много важно е да бъдете бързи. Новините са такива, защото са тук и сега. Такъв тип съдържание не може да бъде планирано и зависи само от вашата готовност да използвате дадена ситуация за целите на маркетинга. Също така бъдете много внимателни към теми, които биха могли да се възприемат като чувствителни и не на място. Подходът, който имате към отразяване на историята и гледната точка, която излагате в публикацията си, може да бъдат не добре приети от читателите ви и да повлияе негативно на вашата марка. Търсете баланс, добър тон или заложете на нещо забавно, което да носи положителни емоции на хората.

5. Блог статии с инфографики

Статистиките показват, че блог статиите с изображения се разглеждат 94% повече от тези без такива, а инфографиките са интересен и креативен начин да комбинирате текст и картинки, давайки изчерпателна и лесна за възприемане информация на аудиторията си.

За публикациите в блоговете с инфографики е важно да отделите по-голямо място за самата инфографика, но това не означава, че нямате нужда от текст. Започнете със завладяващо въведение, което кратко и стегнато описва какво съдържа инфографиката и как тази информация ще е полезна за читателите на блога. Заключението ще помогне да обобщите тезата си и да повторите най-важното. Ако инфографиката е прекалено обширна и дълга, опитайте се да я разделите на части като преди всяка вмъкнете кратък текст за какво се отнася. Така читателите няма да се загубят в скролирането и по-лесно ще се връщат към частите, които са им интересни. Текстът е от значение и за по-лесното намиране на вашата статия от търсачките.

Това са 5 основни типа блог статии, с които бихте могли да започнете и постепенно да обогатявате съдържанието си. Разбира се те не изчерпват всички и скоро ще допълним с още интересни начини за писане.

Като бонус напомняне ви даваме един чек-лист, който използваме при пускането на всяка наша публикация в блога:

  • Проверка на правопис и пунктуация – винаги поне още един човек чете текста в качеството на редактор;
  • Текстът съдържа между 900 и 2000 думи – препоръката за SEO оптимизирани текстове е да са поне 800 думи;
  • Има поне 2-3 изображения /видео, инфографика/, които да са релевантни на темата;
  • Подходящ alt-text за използваните изображения и инфографики;
  • Заглавието се чете естествено и ефективно комуникира темата на статията;
  • Текстът е разделен на параграфи с не повече от 300 думи;
  • Ключовата фраза се среща поне 3-4 пъти в текста;
  • Подходящи Meta description и Title;
  • Линкове към други статии от блога или страници в сайта, които са релевантни на темата на статията или допълват съдържанието.

Ако имате нужда от професионална помощ за изграждането на вашия корпоративен блог и цялостна контент стратегия, която да допълни маркетинга на компанията ви, не се колебайте и ни потърсете на имейл office@perfectamarketing.com. Очакваме да се запознаем с вас и вашия бизнес.

Свържете се с нас

В момента не сме на линия, но че се радваме да ни оставите съобщение тук. В първият възможен момент ще се свържем с вас.

Sending

© Perfecta Marketing Agency 2018. Designed by antoniyaat

Log in with your credentials

Forgot your details?