google my business за дигитален маркетинг

Чували ли сте за Google My Business (GMB)? А използвате ли го оптимално, за да направите бизнеса си по-откриваем не само онлайн, но и в реалния живот?

 GMB улеснява клиентите да намерят точното ви местоположение в Google Maps, без да се налага да разчитат на указания от уста на уста. Освен това създаването на акаунт в Google Business може драстично да увеличи видимостта за вас в търсенето. На първата страница от резултатите от търсенето с Google, до органичните списъци и платените списъци, ще забележите панел с висока видимост, показващ три местни фирми, отговарящи на вашето търсене. Може да добавите полезна информация като местоположението им, телефонен номер, уебсайт, часове на работа, описание на услуги и продукти чрез снимки. А едно от най-ценните му предимства е възможността клиентите да оставят ревюта и отзиви за вашия бизнес.

Най-важното е, че профилът в Google Business е напълно безплатен.

Подготвихме това ръководство, за да ви помогнем да се възползвате от този силен и най-важното безплатен маркетингов инструмент, който позволява на локални бизнеси да управляват начина, по който се показват в Google Search и Google Maps.

Как да създадем акаунт в Google My Business

 google my business регистрация Всъщност е лесно – просто се регистритайте тук и натиснете Вход. Както всеки продукт на Google, и тук ще ви е нужен профил. Натискате бутона „Добавяне на местоположение“ и следвате стъпките. Въведете мястото, което клиентите могат да посещават, като магазин или офис. Ще ги улесните много ако плъзнете и пуснете пина на точното ви местоположение върху картата, защото понякога адресите са объркващи за навигацията. Може да добавите информация за доставки, както и да впишете по-обстоятелствено описание на бизнеса, начини за контакт – телефон, имейл, онлайн запитване, както и работни часове. Много е важно да отбележите максимално точно избраната от вас бизнес категория. Това казва на Google какви конкретни клиенти трябва да виждат вашия GMB профил.

Остава да потвърдите профила си.

Това става по следните начини: по телефона, чрез имейл, чрез пощенска картичка, мигновено. Най-лесният (и най-вероятният начин за България), по който ще бъдете помолени да потвърдите бизнеса си, ще бъде чрез физическа поща, особено ако отваряте профил в Google My Business с физическо местоположение. Отнема около 14 дни да пристигне писмото и едва след това информацията за вашия бизнес ще бъде видима.

Оптимизирайте представянето си в Google My Business.

Това може да стане по следните начини:
  • Изтеглете приложението Google My Business на телефона си

google my business приложение за телефон Това реално е още една социална медия, чрез която бизнесът ви да комуникира. И да не забравяме – напълно безплатна. Вашият GMB профил трябва да е актуален, да се обновява постоянно и да допълва останалите дигитални канали на бранда. Приложението за телефон прави актуализирането на информацията много бърза, улеснява добавянето на снимки, публикуването на състояния и отговарянето на отзиви.
  • Насърчете клиентите си да оставят ревюта

Всички знаем какво е значението на положителните отзиви за онлайн репутацията на един бранд. От една страна, клиентите четат и се доверяват на ревюта почти колкото на лична препоръка. Тоест, колкото повече положителни отзиви имате за профила си в Google My Business, толкова по-успешен бизнес управлявате. За случаите, когато те не са много ласкави, може да прочетете статията ни „4 начина как да реагираме позитивно на негативните коментари“.  От друга страна, голям брой позитивни ревюта дават предимство в панела с висока видимост при органично търсене в Google. Това е нещо, за което си заслужава да поработите.
  • Качвайте повече и по-релевантни за бизнеса ви снимки и видео

Снимките и видеото продават и това не е някакво клише, което маркетинг специалистите използват просто така. От Google са установили, че бизнесите със снимки получават с 35% повече кликвания към уебсайтовете си и с 42% повече заявки за упътвания за шофиране, отколкото профилите, в които няма. Клиентите ви също могат да качват снимки. За щастие имате възможност да ги модерирате и да сортирате само изображенията, с които искате вашият бизнес да бъде свързван. По-добре е да премахнете тези, които са публикувани по погрешка или не са релевантни. Снимките с лошо качество също би трябвало да изтриете. Освен снимки на витрини, услуги, интериор от физически магазин или офис, може да публикувате продукти и постове, които също могат да бъдат видими в органичното търсене. Тази опция ще разгледаме специално в една от следващите ни статии.

Как да намалим разходите за реклама в Google Ads

Възможно е чрез използването на разширения за местоположение в рекламите си в Google Ads. Трябва първо да свържете двата профила. Разширенията за местоположение дават възможност  да се вижда адресът и картата към местоположението на вашия бизнес. Клиентите могат да кликнат върху разширението, за да получат повече подробности за търсения бранд. Тези добавени функции могат да увеличат ангажираността на вашата реклама, което разбира се ще подобри ефективността на разходите ви, като намали цената на кликване. Настройването на разширение за местоположение също дава достъп до базирани на местоположение функции в Google Ads, като отчитане на посещения в магазини и кампании.

Как да насърчим клиентите си да оставят отзиви в Google My Business

 писане на отзиви в gmb  Отзивите от клиенти са често плашещи за малкия и среден бизнес в България, а страхът от лоши коментари и „хейт“ кара мениджърите да изключват тези възможности от социалните медии на бранда. Най-лесно е да не давате поводи за негативни чувства у потребителите, независимо от какво естество, но не е възможно да направите и всички доволни. Практиката сочи, че клиент изпитал негативно чувство е по-вероятно да напише лош отзив, отколкото доволен клиент да напише положителен коментар, затова реагирайте превантивно. Истината е, че отзивите във вашия профил могат да бъдат решаващият фактор за това дали купувачът ще се ангажира с вашата марка или не. Особено, когато говорим за решение за онлайн покупка – на стока, на туристически продукт, на дигитален инструмент и т.н., хората търсят мнението на другите. Искат да проучат опита на тези, които са закупили преди тях и това е съвсем в реда на нещата.

Нека разгледаме малко статистика.

85% от потребителите се доверяват на онлайн ревютата толкова, колкото на личните препоръки. Положителните отзиви карат 73% от потребителите да се доверяват повече на местния бизнес. 68% от потребителите биха оставили отзив за някакъв бизнес, ако поискат това от тях. 30% от потребителите казват, че са преценили бизнес въз основа на начина, по който той е реагирал на оставени отзиви от клиенти. Дотук разбрахме защо са важни ревютата от клиенти в Google My Business, нека видим и как да се сдобием с тях. Мотивирайте клиентите си да добавят по-информативно съдържание и да бъдат подробни. Чрез лична молба, по имейл или с пост в друга социална медия, която активно използвате, помолете клиентите си да напишат няколко реда за вас. Може да ги включите в лоялна програма, да им дадете отстъпка от следваща покупка или да ги стимулирате с брандиран рекламен подарък. Най-ценни за вашия бизнес са отзивите от тъй наречените местни гидове (Local Guides). Google счита ревютата им за най-полезни и истински, което е и причината да се показват по-често на първо място.

 В заключение

Много бизнеси в България подценяват представянето в Google Maps и Google My Business. Но сме сигурни, че ако разработите персонализирана стратегия, ще постигнете много повече продажби и запитвания чрез доверието, което ще изградите. Все още са малцина от всеки град, които влагат енергия и текущи дейности, необходими за създаването на атрактивен профил. Това представлява идеална възможност за вас да изпъкнете.

Свържете се с нас

В момента не сме на линия, но че се радваме да ни оставите съобщение тук. В първият възможен момент ще се свържем с вас.

Sending

© Perfecta Marketing Agency 2018. Designed by antoniyaat

Log in with your credentials

Forgot your details?