Какво да очакваме от маркетинга в социалните медии през 2020 г.

Какво да очакваме от маркетинга в социалните медии през 2020 г. се питаме през януари? И изглежда най-сигурното нещо е да очакваме неочакваното. Едва ли в началото на миналата година някой е можел да предвиди скандала с теча на лични данни от Facebook или възхода на приложението за микро видео TikTok, което достигна 1,5 милиарда изтегляния.  

Трудно е да се планира дългосрочно що се отнася до социалните медии, но има краткосрочни тенденции, които можем да предвидим. Social Media Today са направили обзор на прогнозите и очакванията на няколко влиятелни професионалисти в маркетинга на социалните медии, за да добием представа какво ще е актуално и какво не през настоящата година.

1. IGTV ще бъде новата телевизия

IGTV в маркетинга в социалните медии през 2020

Не е новост огромното значение, което има видео форматът за позиционирането в социалните медии. Според  Дженай Роуз – бизнес коуч и професионалист в социалните медии, IGTV, автономното видео приложение на Instagram, ще бъде начело на този основен елемент.

Ако още не знаете какво е IGTV, трябва бързо да влезете в час. Приложението е за гледане на дълги видеа във вертикален формат. Въпреки че има самостоятелно приложение IGTV, то е достъпно и от приложението Instagram, така че цялата общност от един милиард потребители на платформата да го използва от самото начало.

По какво се отличава от стандартните видео формати? Първо, той е съобразен с това как всъщност използваме телефона си – видеоклиповете са на цял екран и вертикални. Освен това, за разлика от Instagram, клиповете не са ограничени до една минута, а всеки от тях може да бъде дълъг до 1 час. IGTV започва да се възпроизвежда веднага след като отворите приложението, точно както, когато включите телевизора. Не е нужно да търсите, за да започнете да гледате съдържание от хора, които вече следвате в Instagram и други, които може да харесате въз основа на вашите интереси. Можете също да харесвате, да коментирате и да изпращате видеоклипове до приятели в Direct.

С какво може да ни е полезен IGTV

Експертите по маркетинг в социалните медии го прилагат, за да използват отново популярното си видео съдържание и да му вдъхнат нов живот. Можете да публикувате отново хоризонтални видеоклипове, които сте пускали в YouTube и Facebook, както и записи на живо. Споделянето на ексклузивно съдържание със зрителите ще ви помогне да изградите специализирана аудитория за вашия IGTV канал, която да развие емоционална връзка с вашия бизнес. Можете също да качвате интервюта на експерти, да разказвате истории за вашата марка или да заведете зрителите на обиколка в офиса си. Много фирми използват IGTV, за да представят продуктите си и записват уебинари, инструкции за употреба, както и видео уроци. Образователните видеоклипове винаги са добър начин да представите стоките си и остават актуални, освен ако не подменяте портфолиото си често.

Скоро ще ви представим една статия, посветена изцяло на приложението на IGTV в дигиталния маркетинг.

2. Абонирайте се, създавайте и изтеглете (още) подкасти

Да използваме подкасти в маркетинга в социалните медии

Оставете видеото настрани, подгответе се да се абонирате и създаввате повече подкасти. Дженай Роуз също е домакин на собствения си седмичен подкаст Align Your Life и казва, че те са по-ефективен начин за конвертиране, защото вие сте буквално в нечие ухо.

„Преди съдържанието трябваше само да бъде хубаво“, казва Роуз. „Сега трябва да задържате вниманието на зрителя и слушателя за по-дълги периоди, тъй като творците, които карат хората да останат по-дълго в платформата, се награждават.“

И все пак, какво е подкаст? Думата е използвана за първи път през 2004 година като хибрид между iPod и broadcast. Tези парчета аудио се появиха в полезрението на експертите на фона на революцията в цифровата музика. Oxford New American Dictionary обяви „подкаст“ за думата на 2005 година, а след това форматът продължи да набира популярност и да се развива като подвидове. Не е случайно, че Spotify придоби Gimlet Media, компания, която произвежда подкасти, за цели 230 милиона долара.

Подкастът е един от най-новите формати, които трябва да включите в маркетинг микса си. Въпреки, че са все още е в началото си, има достатъчно маркетингови подкасти и подкаст реклами, за да покажат чистата сила, която имат за маркетинга в социалните медии. Затова и скоро ще му отделим специална статия.

3. TikTok ще бъде следващата голяма социална платформа

TikTok в маркетинга в социалните медии през 2020

В технически план TikTok вече е масивна платформа с възрастни и представители на т.нар. Gen Z поколение. Основан от китайския разработчик ByteDance, сайтът стартира през 2016 г. Повече от 500 милиона потребители активно използват приложението по целия свят и над един милион видеоклипове се преглеждат всеки ден. През 2020 г. очакваме глобалните брандове да обърнат по-сериозен поглед към нея и е много вероятно да установят собствените си присъствия в TikTok. Тези акаунти ще бъдат използвани за установяване на бранд глас /brand voice/, ангажиране на аудитории и привличане на по-млади потребители.

4. Задават се огромни промени за инфлуенсърите

инстраграм инфлуенсъри
Снимка: Freepic

През 2019 г. Instagram и Facebook започнаха активно да говорят за премахване на „харесванията“ от своите платформи. Промяната, поне така се твърди, се прави с цел подобряване на психичното здраве и да облекчи натиска върху преценката на потребителите. Но за инфлуенсърите в социалните медии това означава да преструктурират маркетинговите си усилия за влияние.

Рейчъл Форд, президент на агенция за маркетинг на бутиково съдържание Ford Media Lab, прогнозира, че независимо дали харесванията ще останат или не, партньорствата между брандовете и инфлуенсърите ще се променят драстично, но ще продължат да съществуват.

Форд го сравнява въздействието на инфлуенсърите с капки, които методично и упорито ще си пробиват място в съзнанието на потребителите, за да се позиционира брандът трайно. Означава ли това, че идва краят на инфлуенсърите? Въобще не. „Предвиждаме компаниите да търсят нови и по-креативни начини да си партнират с инфлуенсърите, за да докажат ROI“, казва Форд.

Интелигентни партньорства

Що се отнася до влиянието –  с или без харесвания, Форд очаква, инфлуенсърите да се адаптират, за да намерят нови начини да предлагат стойност и да печелят от партньорствата с брандовете. „Компаниите могат да се адаптират към тази промяна, като търсят по-интегрирани партньорства. Това означава да се използва влиянието на инфлуенсърите в и извън социалните канали, както и да работят по-тясно с агенции, които могат да измерят и анализират по-добре постигнатите стратегически резултати.“

Кара Фрийдман е мениджър маркетинг и електронна търговия за Conrad New York Downtown, луксозен хотел със седалище в Ню Йорк. Прогнозата й е, че през 2020 г. брандовете ще прекратят практиката за еднократна работа с инфлуенсъри. Вместо това ще инвестират в продължително и стратегическо партньорство с известни и уважавани лидери на мнение. „Когато брандовете работят постоянно с конкретни инфлуенсъри, техните последователи имат по-добро усещане за продукта, знаят, че го одобряват и искат да ги следват, за да видят какво ново и интересно предстои“, казва Фрийдман.

Изглежда ни предстои една интересна година що се отнася до маркетинга в социалните медии и е време да актуализирате плановете си

Едно е сигурно – в дигиталния маркетинг нещата са много динамични и се променят постоянно. Появяват се нови възможности, отпадат доскоро утвърдени формати, сменят се нагласите на потребителите и какво ли още не.

Ще се радваме да разберем какви са предвижданията ви за маркетинга в социалните медии през 2020 г. И доколко се препокриват с нашите.

Източник: Social Media Today

1 Comment
  1. now 3 години ago

    I am truly glad to glance at this weblog posts which consists of tons of useful data, thanks
    for providing such information.

Leave a reply

Свържете се с нас

В момента не сме на линия, но че се радваме да ни оставите съобщение тук. В първият възможен момент ще се свържем с вас.

Sending

© Perfecta Marketing Agency 2018. Designed by antoniyaat

Log in with your credentials

Forgot your details?