Как да използваме Instagram в маркетинг микса?

Instagram е онлайн и мобилна социална мрежа за фото и видео споделяне с повече от 500 милиона месечно активни потребители в световен мащаб. Могат да се споделят снимки и видеоклипове във всякакви размери, но видеоклиповете са ограничени до 60 сек.

За бизнеса Instagram е фантастична платформа за разказване на историята на компанията по един интересен и ангажиращ начин. Успешните рекламни кампании не продават пряко продукти и не рекламират големи намаления, но успяват да покажат същността на даден продукт или марка. Правилната стратегия е внимателно подбрана и балансирана информация, поднесена по елегантен и ненатрапчив начин, която насърчава потребителите да харесват и споделят рекламите.

Instagram има и друго преимущество, след като през  2012 г. е придобит от Facebook,  рекламните платформи се сляха и вече опциите за насочване на съдържанието са еднакви и за двете.  Препоръчваме да използвате инструментите на Facebook, за да настройвате и управлявате рекламите си, защото са по-добре развити и ви дават много повече възможности. Т.е. дори да искате да рекламирате само през Instagram, ще ви е необходима Facebook страница за марката или продукта, както и съответният Facebook Ads Manager.

Друга особеност на Instagram платформата е, че мобилната версия е много по-широко разпространена, докато декстоп версията е силно орязана откъм функционалности.

Как изглеждат рекламите в Instagram?

Рекламните формати са ви познати от Facebook: Single Ad , Video Ad, Carousel Ad – можете да създадете реклама, която съдържа само една снимка, видеоклип или няколко снимки, които се показват във формата на въртележка.

Какви цели може да заложите?

Потребителите могат за оптимизират рекламните си кампании в Instagram за постигането на подходящите цели. Подобно на Facebook, Instagram показва рекламата ви на целевата аудитория, която най-вероятно ще предприеме действието, което искате. Целите на кампанията, от които можете да избирате, са:

Brand awareness  – увеличете осведомеността за марката си, като достигнете до хора, които е по-вероятно да се интересуват от нея;

Reach – рекламата ще бъде показана на максимален брой потребители;

Traffic – генерираш трафик към външен сайт или приложение;

App installs – достига до повече хора, които биха инсталирали вашето приложение;

Engagement (with your posts) – рекламата се показна на повече хора, които биха се ангажирали с публикацията или страницата ви. Може да включва коментари, споделяния, харесвания, отговорите на събития и откликване на оферти;

  • Video views – показва се на повече хора, които да гледат видео съдържанието ви;
  • Conversions (on your website or app)* – качествени реализации на сайта или приложението ви.

* Тази цел на кампанията изисква да внедрите Facebook пиксела на вашия сайт.

Какви опции за насочване предлага Instagram?

Instagram предлага същите опции за насочване като Facebook. Можете да ги комбинирате, да си настроите конкретна аудитория: Location /местоположение/, Demographics  /демографски показатели – възраст, пол, образование, език/, Interests /има стотици категории, от които да избирате/, Behaviors /таргетирането по интереси се базира на информацията, която социалната мрежа събира за своите потребители, чрез анализиране на тяхното поведение/, Connections /таргетирате хора, които са взаимодействали със старинцата ви във Facebook или  Instagram, както и с техни приятели/, Custom /аудитория, направена по конкретни имейли и телефони на потребители, но с които те са регистрирани в двете социални мрежи/. Последно, но много важно – може да създавате Lookalike Audiences, т.е. хора, които са подобни на друга група хора.

Очаквайте следващите ни статии по темата!

1 Comment
  1. […] карамел?“, „Как да стартирам собствен блог“ или „Как да използваме Instagram в маркетинг микса“, помогнете на читателите си да открият това, от което […]

Leave a reply

Свържете се с нас

В момента не сме на линия, но че се радваме да ни оставите съобщение тук. В първият възможен момент ще се свържем с вас.

Sending

© Perfecta Marketing Agency 2018. Designed by antoniyaat

Log in with your credentials

Forgot your details?