Колко текст да сложим в изображение за реклама във Facebook

Няма рекламодател във Фейсбук, който да не е срещал изискването за максимум 20% текст в изображенията. Онова специфично правило, което социалната мрежа прилага, когато имаме текст в изображенията в рекламите ни за News Feed. Често това правило води до неодобрение на кампанията или до ограничаване на показването ѝ. В тази статия ще се опитаме да отговорим на въпросите как точно се измерват тези 20% и кои са изключенията, които все пак се допускат.

Какво представлява 20%-ното правило за реклама във Facebook?

От Facebook обясняват наличието на това изискване с направени от тях проучвания, които показват, че изображенията с под 20% текст се представят значително по-добре от такива, препълнени с текст. Така че правилото всъщност създава по-добро изживяване за потребителите и съответно по-голяма ефективност на кампанията. Затова рекламите, които се пускат във Facebook, Instagram и Audience Network, преминават през процес на одобрение, който разглежда количеството текст, използвано в тях. Въз основа на този преглед може да не се показват реклами с по-големи количества графичен текст. Тук има и няколко изключения, които ще споменем по- нататък.

Facebook and Instagram ad text

Текстът на изображението/Image text (3) е всеки текст, който съществува върху вашето рекламно изображение/Ad image (2) или рекламно послание. Той също така включва текст в миниатюрни изображения, използвани за видеоклипове, текстови лога или водни знаци. Не включва текст извън изображението, като основния текст/Body text (1) на рекламата.

Как да разберем дали рекламното ни изображение съдържа твърде много текст?

Много просто, при одобрението на вашата реклама, платформата ще ви покаже съобщение, че рекламното ви изображение съдържа твърде много текст, което маркира проблема и ви дава възможност да поискате ръчен преглед. Ако смятате, че рекламата ви е маркирана неточно или смятате, че рекламата ви попада в някое от изключенията, препоръчително е да изберете опцията Request Manual Review.

От Facebook са направили и специален инструмент, който ние не препоръчваме да използвате. Самите те признават, че точността му може да не е перфектна, затова ние използваме и този Facebook Grid Image Checker Tool: Facebook 20% Text Rule. Работи много просто. Качвате готовата си снимка, която трябва да е с големина до 1 МB и проверявате в колко квадратчета има текст. Ако са повече от 5 /както в примера по-долу/ – по-добре е да го преработите. Обърнете внимание и на лого си, защото е възможно платформата да отчете и него като текст.

grid image checker facebook text rule

Според последните насоки на Facebook, рекламата няма да бъде отхвърлена окончателно, ако съдържа повече от 20% текст, но ще бъде ограничена – в някои случаи значително. Вместо да използва система „пусни или отхвърли“, Facebook вече категоризира рекламата ви според следните оценки:

рейтинг на рекламното изображение за реклама във Facebook

Кои са изключенията от правилото

Корици на книги, списания, вестници и албуми

Снимки на продукти / Тук има няколко условия. Първо продуктът трябва да е сниман в цялост. Не трябва да се акцентира върху лого и определена част от продукта да е в близък план./

Реклама на игри и приложения

Реклама на събития

Плакати на филмови и телевизионни предавания

Графики и диаграми

Правилото за максимум 20% текст в рекламните изображения може да ни се струва необосновано, но като ползватели на рекламната платформа на Facebook ние се съгласяваме с ограниченията, които тя ни налага. Понякога в News Feed излизат реклами с прекалено много текст и вероятно се чудите как е възможно. Спокойно, дори когато минат първичната проверка и рекламата стартира, в последствие такива кампании се наказват.

Ако искате рекламите ви да достигнат максимален обхват, трябва просто да поставяте текста в действителната публикация, а не върху изображението.  Помислете за уникалното си предложение за продажба. Какво ще привлече потребителите ви? Използването и наблягането на думи като „безплатно“, „ти“, „нов“ и „незабавно“ ще помогне на рекламата ви да се конкурира в News Feed-а на потребителите с публикациите на приятелите им. Един от съветите за реклама във Facebook е посланията да изглеждат възможно „най-естествено“  в емисията на новини, т.е. да приличат на нещо, което приятелите на клиентите ви биха публикували.

Ако имате въпроси, свързани с правилото за 20% текст в рекламата или се интересувате как да стартирате следващата си рекламна кампания в социалните мрежи, не се колебайте да се свържете с нас на имейл: office@perfectamarketing.com.

0 Comments

Leave a reply

Ако имате въпроси, свързани с правилото за 20% текст в рекламата или се интересувате как да стартирате следващата си рекламна кампания в социалните мрежи, не се колебайте да се свържете с нас

Свържете се с нас

В момента не сме на линия, но че се радваме да ни оставите съобщение тук. В първият възможен момент ще се свържем с вас.

Sending

© Perfecta Marketing Agency 2018. Designed by antoniyaat

Log in with your credentials

Forgot your details?